London 1941: Nazistisk ockupation. Kriminalpolisintendent Douglas Archer strävar på i sitt arbete trots en tysk chef och landsmännens förakt för kolloboratörer. Han drivs av en stark övertygelse att brottsbekämpningen måste fortgå oavsett regim och navigerar med ett stort mått av diplomati.
Men när han får ett nytt fall att utreda och en ny överrock i form av SS-Standartenführer Huth, influgen direkt från Himmlers stab i Berlin, blir han indragen i verklig storpolitik, i ett spel om något - kärnvapenexperiment! - som kan avgöra hela kriget.
London tillhör oss är dock inte i första hand en thriller med överaskande vändningar och höga insatser, utan en fullödig gestaltning av tankeexperimentet "om tyskarna vunnit kriget". Detaljerna är mycket genomarbetade, den betryckta stämningen och galghumorn väl skildrade och likaså de halvt desperata och tämligen disparata försöken till motstånd. Dessutom är Deighton stundtals mycket rolig, på det torra, brittiska sättet.
En liten anmärkning är att Deighton har ett tämligen märkligt sätt att handskas med perspektivet: vi får genom så gott som hela boken följa skeendena ur Douglas Archers synvinkel, men plötsligt, mitt i en scen, kan vi helt plötsligt få veta vad en annan person tänker eller har för erfarenheter. Det är stundtals lätt förvirrande.
Jag hade gärna sett att det funnits ett efterord till boken, där författaren berättat om hur han arbetat fram denna dystopi. Men en riktigt intressant läsning är det i vilket fall.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar