01 oktober 2007

Olle Svenning: Vänstern i Europa - De nya liberalerna?

En läsebok om vänsterns, särskilt den socialdemokratiska, moderna historia i ett antal viktiga europeiska länder, samt om de vägval vänstern står inför idag. Svenning är en av de skribenter man bara behöver läsa ett par rader av för att veta vem som för pennan, och det är självfallet en sjujäkla tillgång.

Svenning gör en kompetent och mycket väl påläst av de olika länderna (Frankrike, Italien, Storbritannien, Tyskland, Spanien, Portugal, Danmark, Holland). Är man intresserad av att bättra på sina kunskaper härvidlag är detta den perfekta boken.

Han kommer, som antyds i titeln, fram till att socialdemokratin i sin praktiska politik blir alltmer socialliberal, även om New Labour är klart värst i klassen. Fri- och rättighetsfrågor (och ibland knappt ens det) prioriteras framför kampen mot kapitalet. Men texten är ganska tungrodd. Riktigt bränner boken inte till förrän i epilogen(!), då Svenning äntligen tar personlig ställning. Jag hade önskat att Svenning anammat det skrivsättet, att mer själv gå in och brottas med de företeelser han beskriver, även i boken i övrigt. Som det nu är funkar boken trots sina många intressanta teman bäst som något slags uppslagsbok.

Inga kommentarer: