18 januari 2009

Bengt Ericson: Victor & Los

De två huvudpersonerna är så olika de kan bli. Los är en född loser, en försagd man som vill göra sin omgivning så liten skada som möjligt. Victor är de stora linjernas man, en klippare och tricksare med en genialisk plan för hur de båda ska kunna bli sanslöst rika. De har träffats av en slump, men när Los viljelöst går med på att ställa upp med det startkapital Victor behöver binds de samman.

Victors plan går ut på att starta ett företag med det äktsvenska namnet Tillsammans, som med hjälp av Victors kvinnliga pendang Beatrices (som de båda träffat i Genève) välsmorda munläder och allmänna charm kan sälja in sin affärsidé: att bidra till effektiviseringen av den offentliga sektorn. Kommunerna får själva bli delägare, och med deras vilja att företaget ska lyckas kan bubblan blåsas upp.

Boken är en ganska brett upplagd satir över Sverige i nittiotalets början. Det blir till slut litet väl yvigt, med övernaturligheter och en sektliknande väckelserörelse, men grundhistorien håller väl, ja, är faktiskt riktigt kul, och kontrasten mellan Victor och Los (som klokt nog inte är helt utan värdighet eller klipskhet) utnyttjas synnerligen väl.

Och visst kan man säga att boken i viss mån förebådar de nya moderaterna?

Inga kommentarer: