18 januari 2009

Gösta Unefäldt: Polisen som fick förnyat förtroende

Man kan inte gärna annat än tycka om Gösta Unefäldt. Hans Strömstadsböcker innehåller i så hög grad en vänlig ton, humor och inte minst insiktsfull och intressant människoskildring att de alltid är ett nöje att ta del av. I denna den elfte och sista boken med Polisen-titel finns dessutom ett efterord där Unefäldt sammanfattar 25 år med Jörgensson och company.

I denna grand finale står Jörgensson i begrepp att ansluta sig till Gryt i pensionärstillvaron. Men när efterträdaren omkommer i en bilolycka får Jörgensson fortsätta ett tag till, och när ett mord inträffar inkallas även Gryt ånyo. Och tur är väl det, för Gryt var utredande polisman redan under det sextotal som skildras i bokens straka upptakt, där det berättas om en ungdomsvåldtäkt på sextiotalet och hur hårt och varaktigt den drabbar offret, Magdalena Prost.

Själva mordintrigen, där offret är en av de män som våldtog Prost, är dock inte lysande. Svart bankverksamhet i Göteborg spelar en roll, men vi kommer aldrig riktigt nära. Och lösningen på mordgåtan är alldeles för osannolik för min smak. Unefäldt var på det hela taget bättre som intrigmakare på 80-talet, men andra kvaliteter har han fortfarande kvar.

Inga kommentarer: