01 juni 2007

Willy Josefsson: Minnet av en mördare

Det här är en deckare med en före detta polis, Martin Olsson, i huvudrollen. Olsson, som har en grotesk fäbless för extremt kryddad mat, möter här en mördare från sin tidigare poliskarriär, som nu blivit fri och söker upp Olsson. Jag måste säga att jag är kluven till boken.

För den talar den härliga lokalfärgen; Ängelholm och Vejbystrand kunde knappast få en bättre turistambassadör. Huvudpersonen är sympatisk. Här finns humor, bland annat i kritiken av byråkratin inom polisväsendet. Flera av intriguppslagen är spännande och det bärande temat; att utpressning och mörkläggning förekommer på högsta nivå i det svenska samhället presenteras på ett engagerande och trovärdigt sätt. Josefsson har också en litterär teknik att skildra ett samtal mot bakgrund av de yttre omständigheterna - ett bastubad, skymningen över den skånska kustlinjen - som är mycket fint genomförd.

Samtidigt: Här finns en konstgjord spänning som ger intryck av billighetsroman. Anonyma telefonsamtal, hot, cliffhangers som snart nog visar sig vara inte ens hälften så allvarliga som de tett sig är legio men tillför inte boken någonting. Hela intrigen bygger också på några verkligen svårsmälta sammanträffanden. Josefsson bör rensa upp bland sånt samt göra sina böcker litet mer stringenta - då är han med bland de främsta svenska deckarförfattarna.

Inga kommentarer: