01 juni 2007

Lars Åke Augustsson och Stig Hansén: De svenska maoisterna

En intressant reportage. Boken behandlar tämligen kronologiskt maoismens utveckling i Sverige i organisationen KFML, sedermera SKP och Solidaritetspartiet. Författarna var själva med och hela boken blir till ett resonemang om vad som var rätt och vad som var fel. Mängder med andra aktiva intervjuas. De flesta har idag lämnat kommunismen och ger liksom författarna en nyanserad bild, men den gamle partisekreteraren Per-Åke Lindblom hävdar fortfarande att om man bara varit tillräckligt renlärig, tillräckligt hård mot både vänster- och högeropposition inom partiet (vid det tillfälle då Lindblom var vid makten vill säga), så skulle partiet överlevt och nått framgång. Det är ganska sorgligt.

Det finns enskilda saker författarna bara nuddar vid och som åtminstone jag blir nyfiken på (Hur kunde den bisarra rebellrörelsen uppkomma? Vilka överväganden ledde till att man uppmanade till bojkott av valet -68 men själv glatt ställde upp två år senare? Vilken praktisk politik drev SKP:arna i fullmäktigeförsamlingarna där de hade mandat?) men på det hela taget är det en informativ och klargörande bok. Maos tankegångar presenteras enkelt men åskådligt och kontrasteras mot verkligheten. I slutkapitlet drar författarna intressanta slutsatser om vari maoisterna hade rätt och vari de hade fel.

Boken hette i sin originalutgåva "Maoisterna: En historia berättad av några som var med". Till denna nya utgåva har förutom den nya titeln tillkommit nya för- och efterord.

Inga kommentarer: