16 maj 2007

Anders Sundelin: Främlingen i Falun

En mycket intressant bok med tjugoen reportage, varav tjugo behandlar brott, brottslighet och brottslingar ur olika synvinklar ("Söndagsbarnet" är en särling i sammanhanget, men väl så intressant ändå).

Titelreportaget är ett av två som handlar om det massmord Mattias Flink gjorde sig skyldig till för snart tio år sedan, och dessa reportage är lysande exempel på berättelser som går utanför allfartsvägarna, som söker egna sanningar och är beredda att visa oss det välbekanta i det motbjudande såväl som sprickorna i muren.

Det är också, trots en del onödiga stilistiska tabbar, en välskriven (och spännande) bok, med en mängd olika stilgrepp. Självfallet faller inte allting läsaren lika mycket i smaken; kanske märks också något av överflödets förbannelse. Men flera reportage väcker mitt odelade intresse och tål att tänkas på även efter avslutad läsning; exempelvis det om pastor Kejne, ett välkänt namn men en affär som håller på att falla i glömska. Sundelin har tagit reda på vad det hela egentligen handlade om, bortanför den tidens braskande rubriker och våra dagars försök att lägga våra värderingar som ett täcke över det hela, och berättar historien för oss, rakt upp och ner. Detta är en välgärning.

Mycket mer finns: om Rissnevåldtäkten, mordet på Bromma gymnasium, kuppen mot Moderna muséet, bilstölderna i Sverige mm. Boken får mina varmaste rekommendationer.

Inga kommentarer: