16 maj 2007

Jan Guillou: I hennes majestäts tjänst

Det börjar i alla fall bra. Mycket goda skildringar av hur Hamilton reser till Tunis och Skottland varvas med instick från en serie förbryllande mordfall i Storbritannien. Därefter en nittio sidors utvikning med ond, bråd död, nödvändig för vad som komma skall i nästa bok men litet malplacerad här. Därefter (på sid 250, cirka) drar berättelsen igång på allvar. Och då börjar också problemen.

Huvudhistorien, om hur den svenske agenten Luigi Bertoni-Svensson placeras under cover i London för att utgöra lockbete för de mystiska mördarna, förmår inte engagera nämnvärt, och därtill känns den föga trovärdig. Samtidigt löper flera parallella spår i berättelsen, vilket leder till spretighet. Ingen av dessa intriger kan hålla uppe intresset helt och hållet, även om det i och för sig är underhållande på många ställen.

Det här är en näst-sista-bok utan större egenvärde, mest minnesvärd för reseskildringarna från Skottland och, inte minst, Ryssland. Dessutom är det intressant att så här i efterhand få en hint om hur man (vi!) tänkte för tio år sedan om utvecklingen i Ryssland; hur det verkligen stod och vägde mellan demokrati och återgång till det gamla.

Inga kommentarer: